Szubjektív útmutató a projektszemléletű óvodai élet bevezetéséhez, gyakorlatban történő alkalmazásához

3 800 Ft

Leírás

Szerző: Hornyán Anna
Kiadó: Sprint Kiadó
Közreműködők: Körmöci Katalin sorozatszerkesztő
Formátum: B/5, ragasztókötött

Ez az óvodapedagógiai kézikönyv nem mindennapi jelentőségű!

Mielőtt méltatnám, először Hornyán Anna óvodapedagógus, a szerző sorait kívánom idézni:

„Kedves Óvodapedagógus Kolléganők, Kollégák, Kedves Óvodapedagógus Hallgatók!

Ebben a személyes hangvételű óvodapedagógiai kézikönyvben 39 éve pályán lévő gyakorló óvodapedagógusként 14 éves gyakorlati projektpedagógiai tapasztalataimat, gondolataimat, munkám eredményeit, ötleteimet, tervezésemet szeretném veletek megosztani. Nem az elméleti megközelítésre törekszem – hiszen ez nem az én feladatom –, azonban az e témában járatos szakember, Körmöci Katalin a projektmódszerrel kapcsola-

tos gondolatait, idézeteit »hívom majd segítségül« a gyakorlatom bemutatásakor.

Minden óvodapedagógus más-más személyiség, erről a módszerről is, ennek a bevezetéséről, alkalmazásáról is mindenki másként vélekedik. Én a saját elképzeléseimet osztom meg veletek. Inspiráló »útmutatónak« szánom! Kívánom, hogy legyen segítségetekre, fogadjátok szeretettel!”

A szerző felvezetése után engedtessék meg nekem, hogy felsoroljam a kézikönyv különleges gyakorlati hasznát:

 • Az óvodapedagógus szerző nyitott az új és korszerű módszerek felé, így a projektszemléletű óvodai nevelés felé is.
 • Az új módszer bevezetése számára is számos bizonytalanságot vetett fel, ám vállalta, hogy kétségeire saját maga adja meg a a választ nevelőmunkája gyakorlata során.
 • Ez végül meghozta a gyermekek és maga örömét a módszer alkalmazásában, amelyet megoszt velünk.
 • A szerző által adott válaszok letisztázottan gyermekcentrikusak, és minden óvodapedagógus számára egyértelműek és közérthetőek, vezeti gondolatainkat, saját példáikkal támasztja alá.
 • Muszáj kiemelnem sugárzó gyermekszeretetét, elfogadását, miközben a sorok között megelevenedik a gyermekek és az óvodapedagógusok örömteli tevékenykedése.
 • A mellékletben 8 teljes, már megvalósult projekt tervezése és egy tevékenységterv csatlakozik, amely óriási ötletbörze minden olvasó számára.
 • Magam is, valamint közvetlen kollégái és a városi bemutatók alkalmával távolabb dolgozó kollégák is részesei lehettünk néhány itt megtervezett projekt megvalósulásának, és együtt gratuláltunk a szerző mintaértékű nevelőmunkája gyakorlatához és tervezőmunkájához.
 • Tehát ez a kiadvány, amely az Óvodapedagógiai könyvsorozatunk XII. kötete, és amely – mint minden eddigiek is – „A gyermek mindenek felett álló érdekében” készült –, de KINCS, mert:
 • hiteles, átélt élmény,
 • megvalósult, sikeres gyakorlat,
 • és nagyon közvetlen hangvételű, szemléletes leírás.

Körmöci Katalin sorozatszerkesztő